Al vijftig jaar gemoedelijk naast elkaar in de Kroeven

In januari 2018 wonen ze vijftig jaar naast elkaar in de Haverschmidtlaan, in de Kroeven, in Roosendaal. Meneer en mevrouw van Loenhout op nummer 17, meneer en mevrouw Tireliren op nummer 19 en mevrouw Buijsen-Gabriëls op nummer 15. ‘We hebben elkaar nooit overlopen in die vijftig jaar. Maar als het nodig is, dan zijn we er voor elkaar.’ In de woonkamer van de familie van Loenhout vertellen ze hoe het is om een halve eeuw naast elkaar te wonen.

Lees het artikel "Al vijftig jaar gemoedelijk naast elkaar in de Kroeven"

Het Kerstvrouwtje van Roosendaal

Ze zit zelf in de WAO, heeft dikwijls groene sneeuw gezien, en moest zelfs spullen verkopen om haar zoon zijn koksopleiding te kunnen laten volgen. Toch weerhoudt dat Astrid van Buuren uit Roosendaal er niet van om zich in te zetten voor anderen. Sterker nog, het is een speerpunt in haar leven geworden. Drie jaar geleden ontstond op Astrids initiatief een kerstpakketten-actie voor kinderen in armoede. Met medewerking van Traverse en donateurs kreeg ze het in 2014 voor elkaar om 25 kerstpakketten samen te stellen voor minder bedeelde kinderen. Drie jaar later zijn dat er meer dan honderd en heeft ze ook nog tal van andere acties op touw gezet. ‘De knuffels van de kinderen, de tekeningen die je krijgt, de snotterende neusjes aan mijn kerstmantel….daar doe ik het voor.’

Lees het artikel "Het Kerstvrouwtje van Roosendaal"

Tips om je stookkosten te verlagen

Lekker warm en knus voor de kachel op een winteravond. Zeker als het buiten guur en koud is. Met de winter voor de deur gaan we ook weer meer stoken. Hoe kun je ervoor zorgen dat je stookkosten niet onnodig hoger uitvallen? Vooral bij woningen die nog niet goed geïsoleerd zijn, kun je geld besparen als je slim stookt. Hoe? Wij geven je enkele tips.

Lees het artikel "Tips om je stookkosten te verlagen"

Etagecontactpersonen zeer waardevol bij grootonderhoud Moerwijkzichtflat

In haar woonopgave zoekt Alwel (voorheen AlleeWonen) steeds nadrukkelijker de samenwerking met bewoners. Zo waren bij de voorbereiding en uitvoering van het grootonderhoud in de Bredase Moerwijkzichtflat 25 etagecontactpersonen (ECP’ers) actief. Zij zorgden als “tussenpersonen” voor een verbinding tussen de plannen van de woningcorporatie en de wensen van de 241 huishoudens. Guus van Dongen en Lydie Koning vertellen over hun ervaringen als ECP’er.

Lees het artikel "Etagecontactpersonen zeer waardevol bij grootonderhoud Moerwijkzichtflat "

Hoe gaat Alwel om met asbest?

Sinds 2014 voert Alwel (voorheen AlleeWonen) een systematisch asbestbeleid. Afgelopen jaar is de aandacht voor asbest verder aangescherpt , onder meer vanwege strengere regelgeving. Toon Laro, adviseur vastgoedbeheer, legt uit hoe Alwel met asbest omgaat. ‘We kiezen voor een aanpak waarbij we de risico’s zorgvuldig afwegen tegen de kosten. De gezondheid van onze bewoners staat daarbij uiteraard voorop.’

Lees het artikel "Hoe gaat Alwel om met asbest? "

Bezuinigen op je inboedelverzekering? Een verkeerde besparing!

Onze opzichters en beheerders maken het steeds vaker mee. Huurders worden geconfronteerd met schade in hun woning of appartement, maar hebben geen inboedelverzekering afgesloten. Dat betekent dat ze zelf voor alle kosten moeten opdraaien: kosten voor vervanging van spullen, maar ook de bijkomende kosten, voor bijvoorbeeld, schoonmaak en herhuisvesting bij een onbewoonbare woning. En die lopen razendsnel torenhoog op. Met een inboedelverzekering van een paar euro per maand ben je tegen al die kosten verzekerd. Dat je schade hebt, is op zich al ellendig genoeg.

Lees het artikel "Bezuinigen op je inboedelverzekering? Een verkeerde besparing!"

‘Op “topdagen” behandelen we meer dan 500 telefoontjes’

Een kijkje achter (en op) de schermen van de Reparatielijn: verstoppingen, stankoverlast, lekkages, kapotte ruiten, een binnenbrand…. Als je als woningcorporatie bijna 25.000 verhuureenheden in je bezit hebt, gebeurt er iedere dag wel wat. De medewerkers van de Reparatielijn krijgen per dag honderden telefoontjes en tal van online verzoeken binnen. Op “topdagen” zelfs meer dan 500! AlwelBelicht liep een ochtend mee met de telefonische helpdesk. We spraken met Reparatielijn-medewerkers Koen en Richard over hun dagelijkse werkzaamheden, bijzondere binnenkomers en opmerkelijke verzoeken.

Lees het artikel "‘Op “topdagen” behandelen we meer dan 500 telefoontjes’"

De nieuwe buurtbeheerder van Biesdonk pakt aan en pakt door

Groot van stuk is ze niet, de nieuwe buurtbeheerder van Alwel (voorheen AlleeWonen) in de Bredase wijk Biesdonk, maar zichtbaar is ze wel degelijk. Vier dagen per week loopt ze in haar AlleeWonen-outfit door de wijk. En behalve zichtbaar is ze ook hoorbaar; haar schaterende lach galmt regelmatig tussen de vijf flats aan de Roeselarestraat en tussen de laagbouw van de Belgische buurt. Een opgewekte en kordate vrouw, die Oesha Barhoe. Sinds 1 januari 2017 is ze buurtbeheerder voor Biesdonk: een nieuwe functie die het sociaal beheer en de leefbaarheid in de Noord-Bredase wijk verder moet verhogen. Oesha neemt ons mee door “haar” wijk en geeft een inkijkje in haar dynamische job.

Lees het artikel "De nieuwe buurtbeheerder van Biesdonk pakt aan en pakt door"

Huurdersverenigingen CHAB (Breda) en HAR (Roosendaal) over de voorgenomen fusie

De woningcorporaties AlleeWonen en Woonstichting Etten-Leur (WEL) hebben het voornemen om te fuseren. Hiermee willen zij de kwaliteit en continuïteit van de volkshuisvesting voor nu en in de toekomst versterken. De huurdersorganisaties hebben een belangrijke stem in dit proces.

Tijdens bijeenkomsten in maart zijn de verenigingsraad (Breda, 7 maart) en bewonerscommissies (Roosendaal, 9 maart) geïnformeerd over het fusievoornemen en de rol van de huurders daarin. Zij hebben aangegeven wat zij van belang vinden bij deze voorgenomen fusie en welke aandachtspunten zij zien.

Lees het artikel "Huurdersverenigingen CHAB (Breda) en HAR (Roosendaal) over de voorgenomen fusie"

“Wie in de wietteelt stapt, komt er nooit meer uit”

Afgelopen jaar heeft Alwel (voorheen AlleeWonen) zes mensen uit hun woning gezet omdat ze er wiet kweekten. Een persoonlijk drama omdat zij de komende drie jaar geen nieuwe woning krijgen, maar ook een financieel probleem omdat de ruiming en renovatie duizenden euro’s kost. En een maatschappelijk risico omdat de kwekerijen zeer brandgevaarlijk zijn. Alle reden om er een eind aan te maken, maar op pad met de henneppolitie leren we dat dát nog niet zo eenvoudig is.

Lees het artikel "“Wie in de wietteelt stapt, komt er nooit meer uit”"