Als de lucht in uw huis vuil of te vochtig is, dan kunt u hier gezondheidsklachten van krijgen.

Zo hebben bewoners van huizen met veel vocht en een slechte binnenlucht vaker last van allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen. Zeker ouderen en mensen die al ziek zijn, zijn hier extra gevoelig voor. Door goed te ventileren voorkom je een hoop narigheid. Maar hoe doe je dat: goed ventileren?

Ongezonde binnenlucht

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn van ongezonde binnenlucht. Men spreekt van een ongezond binnenmilieu wanneer er bronnen van verontreiniging in huis aanwezig zijn zoals: vocht, schimmels, roken, verbrandingsgassen, huisdieren, het gebruik van doehetzelf-materialen en schoonmaakmiddelen.

In een gemiddeld huishouden wordt dagelijks minstens tien liter vocht geproduceerd (onder andere door koken, douchen en het drogen van was). Zelfs in de lucht die u uitademt, zit vocht. Wanneer de lucht onvoldoende wordt afgevoerd, kunnen er vochtproblemen ontstaan zoals schimmelgroei.
Goed ventileren is daarom nodig voor gezonde lucht in huis. Maar in veel huizen wordt verkeerd geventileerd. In dit artikel geven wij u informatie hoe u kunt zorgen voor een gezond klimaat in uw huis.

Schimmel en vocht door slechte ventilatie van de ruimte
Zet regelmatig het raam een stukje open.

Hoe kunt u het beste ventileren?

In oude woningen gaat ventileren vanzelf via naden en kieren. In veel moderne, goed geïsoleerde woningen moeten bewoners actief zorgen voor ventilatie door roosters of kiepraampjes open te laten voor frisse lucht. Heeft u mechanische of balansventilatie? Dan is belangrijk dat u hier goed mee omgaat. In het algemeen geldt:

  • Ventileer de woning 24 uur per dag door ventilatieroosters of ramen op kierstand open te zetten. Let hierbij wel op de inbraakveiligheid.
  • Ventileer terwijl u verwarmt, zo raakt uw huis veel vocht kwijt. Zet de thermostaat overdag op ongeveer 20°C en ’s nachts niet lager dan 15°C. Bij een lagere temperatuur kan het aanwezige vocht in de lucht makkelijker condenseren en neerslaan op koude plekken zoals muren en ramen.
  • Lucht daarnaast meerdere keren per dag door ramen ongeveer 30 minuten op minimaal handbreedte open te zetten. Zet bij voorkeur ramen tegenover elkaar open (dwarsventilatie).
  • Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze dan minimaal op stand 2 als u thuis bent. Zet het systeem op de hoogste stand bij activiteiten waarbij veel vocht vrijkomt zoals douchen, koken en was drogen.
  • Maak ventilatieroosters en ventielen regelmatig schoon.

Wat voor ventilatie heb ik eigenlijk in huis?


Zo'n twee derde van de Nederlandse huizen heeft alleen natuurlijke ventilatie. In huizen gebouwd vanaf 1975 komt mechanische ventilatie voor (zo'n 30 procent). Een ventilatiesysteem voert dan vervuilde lucht af en frisse lucht komt via natuurlijke aanzuiging binnen via ramen en roosters. In een paar procent van de woningen zit balansventilatie. Het ventilatiesysteem voert dan niet alleen de vervuilde lucht af maar zorgt ook voor aanvoer van frisse lucht.

Wilt u weten wat voor soort ventilatiesysteem er in uw huis zit? Vraag het uw opzichter via info@alwel.nl.

Drie fabeltjes over ventileren

  1. Vaak horen onze opzichters dat bewoners geen ventilatieroosters of ramen openzetten, omdat ze daardoor harder moeten stoken en dus meer energiekosten hebben. Nu is het waar dat ventileren wel wat energie kost omdat de koude lucht die binnen komt, moet worden opgewarmd. Maar als u de woning potdicht houdt, dan kan het vocht niet uit de woning. De luchtvochtigheid in de woning stijgt hierdoor. Vochtige lucht is veel moeilijker te verwarmen. De woning wordt wel warm, maar door de vochtige lucht blijft u in huis een koud gevoel houden. De vochtige lucht moet namelijk eerst worden drooggestookt, voordat deze verwarmd kan worden. Dit kost meer energie dan koude, verse lucht opwarmen. Per saldo is ventileren eerder kostenbesparend dan kostenverhogend.
  2. Een ander fabel is dat bewoners denken dat ze niet meer hoeven te ventileren als ze dubbel glas hebben, als hun woning goed is geïsoleerd en er mechanische ventilatie in huis is. Ook dan wordt er vocht in huis geproduceerd en kan de lucht door verschillende redenen vervuild raken. Zo komen onze opzichter regelmatig schimmelvorming tegen in woningen. Deze schimmels ontstaan als er sprake is van een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een warme omgeving. Vaak komt dit voor in badkamers. Ook ter voorkoming van deze schimmelvorming is goed ventileren belangrijk.
  3. Een laatste vaak gehoorde opmerking is dat bewoners denken dat ventilatie de vervuiling in huis verergert vanwege de vervuilde buitenlucht. Ook dat is een fabel. Buitenlucht bevat wel vervuiling, zeker langs de snelwegen en in de steden. Maar de hoeveelheid vervuiling in huis loopt veel hoger op dan buiten als de ventilatie onvoldoende is. En dat is vaker het geval dan u denkt! In veel huizen hangt meer fijnstof in huis dan buiten. Dat veroorzaakt gezondheidsklachten. Dus ventileren is noodzakelijk voor uw gezondheid.

Meer ventilatietips

Op de website van Milieucentraal vindt u alle informatie over hoe u het beste met uw ventilatiesysteem kunt omgaan. Ook op de website van Rijksoverheid vindt u informatie en op die van de GGD. De GGD heeft ook een folder over hoe je goed moet ventileren.